Information elektroder til hjertestarter
Forskelle på elektrodesæt til ZOLLs hjertestartere
Der er forskellige elektrodesæt, som passer til Zoll AED Plus og til Zoll AED Pro. Så hvilket skal du vælge? Da vi ofte får spørgsmål i forhold til dette valg, kan du her læse en kort oversigt over de forskellige sæt.
Der er 4 typer Zoll elektroder. Alle elektroderne passer til Zoll Aed Plus og Zoll AED Pro og kan erstattes med de professionelle skærme/defibrillatorer fra Zoll, som anvendes af ambulancetjenester. Alle eletrodesæt er engangssæt. Når de er taget ud af den forseglede emballage, kan de ikke længere opbevares korrekt og skal anvendes med det samme. Elektroder har en tidsbegrænset holdbarhed på grund af den strømledende gele, som over tid leder strømmen dårligere og dårligere.
ZOLL CPR/D PADZ (ART. 8900-0800-1)
Det mest anvendte elektrodesæt til AEDerne. Disse elektroder er udviklet med henblik på at sikre maksimal brugervenlighed under anvendelsen. Elektroderne er udstyret med en sensor, der måler hjertemassagens dybde. Hjertestarteren giver på baggrund af disse måleresultater ekstra anvisninger såsom ”tryk hårdere”. Det øger offerets overlevelseschancer, når hjertemassagen udføres korrekt. Disse CPR/D pads har en holdbarhed på ca. 5 år. Det er årsagen til den forholdvis høje anskaffelsespris i forhold til andre elektroder. Elektroderne er egnede til brug på voksne.
ZOLL CPR STAT PADZ II (ART: 8900-0400)
CPR Stat Padz er ikke lavet i et stykke sådan som CPR/D padz-elektroderne, men sættet er også udstyret med en sensor. Dette sæt er udviklet til de førstehjælpere, der gerne vil have mulighed for at få ekstra anvisninger, men ikke bryder sig om at arbejde med et elektrodesæt i et stykke. Derudover kan det også være en fordel at anskaffe dette sæt, hvis hjertestartere forventes regelmæssigt at skulle bruges. Prisen ligger nemlig lavere men med alle funktionaliteter til rådighed, og deen kortere holdbarhedsperiode på ca. 2 år er derfor af sekundær betydning. Dette elektrodesæt er beregnet til brug på voksne.
ZOLL STAT PADZ II (ART. 8900-0810-01)
STAT PADZ II sættet købes ofte af personer, som ikke finder det nødvendigt af få feedback under genoplivningen. Elektroderne er da også udviklet til førstehjælpere med stor erfaring i genoplivning, for hvem der ikke er den store fordel ved at give løbende genoplivningsfeedback. Elektroderene sidder alene sammenføjet via kablet og består derfor ikke af et stykke. Dette er det billigste elektrodesæt med en holdbarhed på ca. 2 år.
ZOLL PEDI PADZ (ART. 8900-0810-01)
Pedi Padz'ene er beregnet til brug på børn op til 8 år eller ca. 25 kg. Ved brug af disse elektroder bliver støddets energiniveau justeret ned for en optimal behandling af et barns mindre krop. Disse elektroder er et fornuftigt valg, hvis hjertestarteren skal placeres i omgivelser, hvor der færdes mange børn.
Genoplivning af børn og børne elektroders gavn
- Kvælning og drukning
Den bedste behandling i dette tilfælde er at:
(få nogen til) at alarmere 112 og påbegynd genoplivningen.
Da det ikke altid er muligt præcist at finde ud, hvad der har forårsaget kredsløbsstoppet, bør hjertestarteren altid bringes til steddet.
Hvis offeret vejer mindre end 25 kg, anbefales det at anvende børneelektroder, men det er ikke absolut påkrævet.
Der er dog god grund til at anvende børneelektroder:
- Hjertestarteren gør brug af en speciel børnedatabase under analyses af hjertet. Den normale hjerterytme hos et mindre barn er nemlig moderat til betydeligt hurtigere end hos en voksen. AED'ens stødniveau sættes derfor ned fra 150 joule til et niveau mellem 50 og 80 joule.
Tilpasningerne af databasen, protokol og joules veksler fra mærke til mærke. Her har vi taget udgangspunkt i hjertestartere fra Philips.
Der kan også være god grund til ikke at anvende børneelektroder:
- der skal udskiftes elektroder i en situation, hvor der let opstår panik, hvilket kan føre til forsinkelse af hjælpen. En børnenøgle eller skifteknap kan derfor også være en god løsning Husk at også med voksenselektroder kan en AED bruges på et barn på under 25 kg. Retningslinierne foreskriver at en standard AED også skal kunne anvendes på babyer og mindre børn såfremt der ikke er særligt børneudstyr til stede. Det antal gange på et år, hvor der opstår kredsløbsstop hos et mindre barn hvor hjerteflimmer er årsagen, kan desuden tælles på en hånd.
Sammenfatning:
Det er bedre at genoplive et barn med anvendelse af børneelektroder, selvom det i nødstilfælde er muligt at anvende hjerterstarteren beregnet til voksne.
Vær opmærksom på: på børn under 25 kg skal elektroderne placeres anderledes end hos voksne.
1 elektrode placeres på ryggen mellem skulderbladene og 1 elektrode placeres foran på brystbenet/mellem brystvorterne.